Mielipidekirjoitus Turun Sanomissa 24.10.

Kirjoitin reilu viikko sitten kannanoton puoluelehteemme, joka ilmestyy vasta lauantaina 27. lokakuuta. Sillä aikaa, kun odottelimme lehteä painosta, kokoomuksen europarlamentaarikko Henna Virkkunen avasi pelin samasta aiheesta, mutta luonnollisestikin täysin päinvastaisesta näkökulmasta. En voinut jäädä toimettomaksi ja istua kirjoitukseni päällä, joten muokkasin siitä vastineen Virkkusen tekstiin, joka julkaistiin Turun Sanomissa 24. lokakuuta. Lue teksti alta.

”Europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok) kirjoitti Turun Sanomissa 19.10., kuinka Suomeen on lisättävä työperäistä maahanmuuttoa EU:n ulkopuolelta.

Hänen mukaansa Suomen työperäinen maahanmuutto pitäisi kolmin- tai jopa nelinkertaistaa. Hän haluaisi myös helpottaa työperäisen maahanmuuton byrokratiaa ja laskea maahantulokriteerejä.

Olemme saaneet pitkään seurata sivusta matalapalkka-alojen kehitystä, mutta vielä toistaiseksi niitä säätelevät erilaiset lait ja säädökset.

Oikeisto on toistuvasti liputtanut ulkomaisen työvoimasäätelyn purkamisen puolesta, jota ohjataan tarveharkinnalla: laki, joka velvoittaa ensin selvittämään, onko sopivaa työvoimaa saatavilla Suomesta, EU:n tai Euroopan talousalueelta. Nyt Virkkunen vaatii tarveharkinnasta luopumista.

Suomessa on tällä hetkellä yli 300 000 kotimaista työnhakijaa. Tämän lisäksi Pohjoismaiden ministerineuvoston vuoden 2016 raportin mukaan Suomessa asuvien maahanmuuttajien työllisyysprosentti on hieman yli 50 prosenttia.

Haluammeko todellakin tässä tilanteessa purkaa säätelyä ja kuopata kortistossa makaavat työttömät syvälle arkistojen syövereihin?

Tämä kehitys on lyhytkatseista oman edun tavoittelua kotimaisten työmarkkinoiden kustannuksella. Perimmäisenä tarkoituksena on luoda Suomeen halpatyömarkkinat perinteisten työmarkkinoiden rinnalle.

Jo nyt sosiaali- ja terveysalalla sekä kaupan alalla on aloitettu rekrytoinnit muun muassa Filippiineiltä, jossa lähtijöille luvattu Suomen 1 300 euron kuukausipalkka kuulostaa luksukselta, mutta työnkuva, ostovoima ja työsopimukset eivät kohtaa todellisuutta. Rakennusalalla sama trendi on kasvussa.

Palvelualoilla puolestaan on jouduttu karsimaan ensimmäisenä suomen kielen taidosta työhönottokriteerinä, koska silppusopimusten tekijät löytyvät kasvavaan työvoimapulaan helpoimmin maahanmuuttajista.

Nyt olisi ensisijaisen asiallista tukea sekä kotimaisia työttömiä että maassa jo olevia maahanmuuttajia jatko- ja uudelleenkouluttamalla.

Tutkinnon suorittaneen ammattilaisen ei tarvitsisi Suomessa pelätä joutuvansa halpatyömarkkinoiden pelivälineeksi, kuten ulkomailta rekrytoitavan, epämääräisesti koulutetun ja takuulla vaillinaisesti kielikoulutetun tulijan kohdalla kävisi.

Ainoastaan reiluilla työsopimuksilla ja työehdoilla voimme varmistaa suomalaisen talouskasvun ja hyvinvoinnin kehityksen, emmekä suinkaan ajamalla työmarkkinoita kaaokseen, jossa vain vahvimmat selviytyvät.”

Tässä vielä digilinkki lehden omille sivuille:

https://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/4129408/Lukijalta+Ei+halpatyomarkkinoita+Suomeen?fbclid=IwAR39O3dqki-pZ8iFTs3w4nNfwaX6byU0GyNEXyKhHnOzyq_aHbeQ5xxF9Fs

 

Screenshot_2018-10-24 Turun Sanomat - 2018-10-24

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s